Frågor & svar


Hur gör man för att annonsera?
Välj meny "Annonsera" och skriv in dina kontaktuppgifter samt uppgifter om varan som du önskar annonsera. När du fört in annonsen får du ett annonskvitto med information om hur du gör för att radera annonsen.


Hur infogar man en bild till annonsen?
När du valt "Annonsera" och fyllt i uppgifter om varan som du önskar annonsera, klickar du på kamera bilderna. Välj dom bilder du önskar spara till annonsen. Du kan ladda upp 6 bilder per annons. Bilden måste vara i JPG, PNG eller GIF format och inte överskrida 5024 kB (5 MB).


Hur raderar man en annons?
Sök efter annonsen som du önskar radera. När du öppnat annonsen klickar du på länken "Ändra eller ta bort annons" som finns nedanför din annons. Välj "Ta bort" och skriv därefter in det lösenord som du använde när du förde in annonsen och klicka på knappen "Fortsätt".


Går det att ändra en annons?
Ja, leta du upp din annons och klicka sedan på länken "Ändra eller ta bort annons", välj "Ändra + förnya" eller "Ändra", skriv in lösenordet du valde när du satte in annonsen och klicka på knappen "Fortsätt. "


Har du glömt lösenordet
Har du glömt lösenordet så letar du upp din annons och klickar på länken "Ändra eller ta bort annons" och därefter på länken "Glömt lösenordet?" Skriv in den epost-adress du använde när du lade in annonsen och klicka därefter på Skicka". Då skickas lösenordet till den e-postadress som du använde när du lade in annonsen.


Hur länge är annonsen införd?
Annonsen är införd i 16 veckor från det datum då den blivit publicerad.


Vad är annonsbevakning?
Med annonsbevakning kan du spara intressanta annonser för att enklare hitta dessa igen. När du besöker en intressant annons klickar du på "Spara i annonsbevakning". Då sparas annonsen i sektionen annonsbevakning.
Notera att Cookies måste vara aktiverat i din webbläsare för att annonsbevakning skall fungera.


Hur gör man för att finnas med under lokala företag?
Är du handlare och önskar ha en infosida i företagsregistret (lokala företag) kan du registrera dig till vårt förteratagsregister.
Du kan också kontakta vår kundtjänst så kan de hjälpa till med att föra in ditt företag.


ALLMÄNT

Sökmotorn är framtagen för att du snabbt och enkelt skall hitta annonser eller lokala företag som saluför den vara/tjänst som du är intresserad av.

Sök annonser
Som standard visas de nyaste annonserna först och för det område du valt. Genom att anpassa sökkriterierna kan du begränsa sökningen enligt eget val.

Sök lokala företag
Som standard visas de lokala företagen i alfabetisk ordning för det område du valt. Genom att anpassa sökkriterierna kan du begränsa sökningen enligt eget val.

SÖKKRITERIER

När du söker annonser kan du använda dig av följande kriterier:

Säljes, köpes, uthyres eller önskas hyra
Genom att välja säljes, köpes, uthyres, eller önskas hyra begränsar du sökningen enligt val.

Kategori
Genom att välja kategori begränsar du sökningen till vald kategori. Om du väljer en grupp som t.ex "Fordon" begränsas sökningen till alla kategorier inom vald grupp.

Var bor du?
Som standard visas den postadress där din dator eller telefon befinner sig. Du kan välja att skriva in en annan adress för att filtrera så att annonser som finns inom detta område visas istället.

Radie
Du kan avgränsa området genom att välja en radie från din position för att filtrera annonser som befinner sig inom den valda radien från din position.

Sökord
I fältet för sökord kan du skriva in ett eller flera sökord för att begränsa sökningen till annonser som innehåller de sökord du angett.

Sökmotorn använder samma söksyntax som de flesta sökmotorer på Internet använder sig av.

Du kan alltså skriva tex:
delar volvo eller +delar +volvo

vilket skulle betyda att svaret måste innehålla ord som börjar eller slutar på delar och volvo.

Följande regler gäller för sökord:

Använd en exakt fras.
Placera frasen inom citattecken:
Exempel: Om du skriver "John Deere" måste svaret innehålla frasen John Deere exakt som det står inom citattecknen.

Inkludera och uteslut ord.
För att vara helt säker på att ett visst ord finns med i sökresultatet bör du sätta ut ett plustecken (+) omedelbart framför (inget mellanslag) nyckelordet i sökrutan.
För att vara helt säker på att ett visst ord inte finns med i sökresultatet bör du sätta ut ett minustecken (-) omedelbart framför nyckelordet i sökrutan.

Exempel 1: Om du söker efter reservdelar för traktorer av märket John Deere kan du skriva traktor +delar +"john deere"

Exempel 2: Om du söker efter en speciell bilmodell av märket BMW och modellen 520 Touring kan du skriva +bmw +528 +touring

Jokertecken.
Sökmotorn gör ingen skillnad vid användning av jokertecken (*), dvs ifall du skriver +delar söker sökmotorn efter ord som börjar eller slutar på delar.

Exempel: Om du skriver +bil är detta likadant som att skriva +*bil* och du kommer att hitta produkter som bilar, husbilar, bilsläpvagnar osv.

Små och stora bokstäver.
Sökmotorn gör ingen skillnad på stora och små bokstäver.

Tips och råd

Sunt förnuft är den bästa försäkringen när man gör affärer. Nedan hittar du några tips som är bra att komma ihåg när du skall annonsera eller köpa.


Tips och råd till säljare

 • En beskrivande rubrik på den utannonserade varan ger bäst resultat.
 • Skriv in varans namn, modell och märke om det bara är möjligt, eftersom dessa används vid sökning och gör att fler hittar din annons.
 • Skriv in så mycket fakta som möjligt på den vara/produkt du säljer.
 • Bifoga bild till annonsen om det bara är möjligt. En bild säger mer än 1000 ord och gör att du med all säkerhet får fler intresserade svar.
 • Skriv ut priset på annonsen så undviker du onödiga frågor.
 • Radera annonsen när varan eller produkten blivit såld, så slipper du svara på onödiga telefonsamtal och e-post.
 • Ifall du inte använder e-post regelbundet, skriv detta i annonsen så att en intresserad köpare kan ringa dig istället.

Tips och råd till köpare

 • Försök att ta reda på så mycket som möjligt om varan innan du köper den.
 • Köp aldrig kopior eller replikor av ADB-program, DVD-filmer osv.
 • Be att få ett undertecknat kvitto ifall du träffar personen fysiskt när du gör en affär.
 • Om det är möjligt bör du göra upp med säljaren om en returrätt ifall varan inte motsvarar dina förväntningar.

Regler för annonsering

Följ våra regler för annonsering för att säkerställa att annonsen blir publicerad. Annonser som bryter mot våra regler raderas vid granskning.


Annonsörens namn och telefonnummer måste alltid anges. Telefonnumret döljs ifall du klickar på "visa inte mitt telefonnummer" när annonsen blir införd.


En vara/produkt per annons. För att det skall vara enklare för besökare att hitta en annons genom att använda sökkriterier, får man bara annonsera en vara/produkt per annons.


Inga sökord i annonsen är tillåtet. Genom att skriva in varans namn, märke och modell finns tillräcklig med information för att den skall vara sökbar. Använd rubrikfältet för att göra din annons mer tydlig. Använd inga onödiga tecken i rubriken.


Inga dubbletter är tillåtet. Att lägga in annonser om samma vara eller tjänst mer än en gång samtidigt är inte tillåtet. Vi rekommenderar att du förnyar din annons istället och då följer även besöksstatistiken med. I annat fall måste du radera den gamla annonsen först innan du lägger in den nya. Det är inte heller tillåtet att lägga in annonser med samma vara eller tjänst under flera områden eller i mer än en kategori.


Länkar. Ifall man länkar till mer information om en vara skall länken peka till en sida som innehåller mer information om varan som utannonserats. Man får inte länka till andra marknadsplatser.


Annonser som ej är tillåtna. Stötande eller pornografiska annonser är inte tillåtna. Annonsering av piratkopior, olagliga hälso- och skönhetsmedel är också förbjudna. Dessa annonser raderas omedelbart.


Kopiering av annonstexter och bildmaterial är förbjudet. Det är inte tillåtet att kopiera bilder och hela annonstexter eftersom dessa är skyddade enligt upphovsmannarätten.


Ansvar. Annonsören är personligen ansvarig för annonsens innehåll. Findit ansvarar inte för annonser eller för utannonserade varor.


Upphovsrätt. Alla rättigheter till annonstext och bilder överlåts till Findit.


Så handlar du tryggt på Findit

Findit är en säker och användarvänlig marknadsplats men att handla begagnat är alltid förknippat med ett visst risktagande. Använd ditt sunda förnuft när du köper eller säljer något.


Tips om du skall köpa

 • Kontakta annonsören och ta reda på så mycket information som möjligt om varan och dess skick. Var vaksam på erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.
 • Om du är osäker på varans äkthet, kan du begära att få se originalkvitto, eller om det är möjligt, kontrollera varans historia och tidigare ägare.
 • Gör upp med säljaren hur betalning ska gå till.
 • Betala inte i förskott om du inte känner säljaren, oavsett hur pålitlig köparen verkar.
 • Vid postförskott kan du be att säljaren skriver på paketet att du får öppna paketet och godkänna innehållet innan du betalar.
 • Är du osäker på köpet kan du göra upp med säljaren om returrätt.
 • Begär kvitto eller skriv ett köpekontrakt på det du köper.
 • Fall inte till föga av att säljaren hetsar dig till att snabbt göra upp och skicka pengar. Är det mycket pengar det handlar om skall du alltid ringa upp och tala med personen ifråga
 • Om du har skäl att tro att någon person använder Findit för olaglig verksamhet bör du genast anmäla detta till oss.

Tips om du skall sälja

 • Skicka aldrig en vara i förskott om du inte känner köparen, oavsett hur pålitlig köparen verkar.
 • Kontrollera att betalningen är giltig, undvik checkar eftersom din bank kanske inte kan garantera att den har täckning.
 • Skriv ett köpekontrakt.
 • Om du säljer ett fordon skall du följa med vid provkörning. Lämna inte ifrån dig nycklar utan vidare.

Råd för att undvika bedrägerier

 • Lita på din instinkt. Var extra varsam om erbjudandet låter för bra för att vara sant eller om den andra parten stressar dig att genomföra affären.
 • Gör endast affärer med lokala köpare och säljare.
 • Var försiktig om den andra parten vill använda kontantbetalningstjänster som BidPay, SquareTrade, eller till och med PayPal.
 • Skicka aldrig betalning till en avlägsen köpare via kontantbetalningstjänster som Western Union BidPay eller MoneyGram.
 • Lämna aldrig ut personlig finansiell information (eBay eller PayPal info, kontonummer, personnummer, etc.).
 • Googla på e-postadressen och namnet.

Försäkra dig om att varan inte är stulen

 • Kontrollera säljarens identitet och mantalsskrivningsadress.
 • Begär att få se originalkvitto, eller om det är möjligt, kontrollera varans historia och tidigare ägare.
 • Kontrollera eventuellt serienummer med Polisen, så att varan inte är anmäld som stulen.
 • Kontrollera att serie- eller motornummer inte verkar förfalskade eller manipulerade.
 • Lita på ditt förnuft och instinkt och ställ dig alltid frågan ”stämmer alla uppgifter och verkar säljaren trovärdig?”
 • Om du har misstankar att en vara är stulen, kontakta Polisen.

Vid misstanke om olagligheter eller bedrägerier

 • Ifall du misstänker olagligheter skall du anmäla detta till oss. Vi samarbetar med polisen och ger ut information som kan underlätta att fastställa identiteten på annonsören. Genom att anmäla detta till oss kan vi ta bort annonsen så att inga fler blir drabbade.
 • Ifall du misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri skall du kontakta polisen och göra en anmälan.

Om Findit

Findit är regionens ledande köp- och säljmarknad med över 8 miljoner sidvisningar per månad. Det gör Findit till den mest besökta webbplatsen i regionen. Tjänsten ägs och drivs av Find it Finland Ab.


Under året som gick lades 165 494 annonser in på Findit och det sammanlagda värdet på de utannonserade varorna uppgick till över 269 miljoner euro. Under året hade Findit 9 783 091 besök och 101 miljoner sidvisningar.


Klicka här för att kontakta vår kundtjänst.